Varför ceskoslovenský vlciak?

Kände bara för att göra ett inlägg som talar för rasen, eftersom många andra inlägg beror Dias rädsla och skygghet. Många kanske då undrar varför man skaffar en CsV. Jag kan ju inte svara på varför andra skaffar rasen, men jag kan berätta varför vi gjorde det och vad vi tycker om den. 
 
Vad vi föll för är nog att en CsV har en enorm uthållighet och att den gärna deltar i alla familjens aktiviteter. Man kan göra väldigt mycket olika saker med en CsV, allt från att fjällvandra, träna drag, cykla, sök- och spår är de väldigt duktiga på. Den är tålig mot väder och vind. Den är intelligent och lättlärd, men samtidigt självständig. En av de allra bästa sidorna är att de är mycket lojala mot ledaren och mot hela familjen, och den är lätt att ha lös eftersom den inte lämnar sin familj (till skillnad från vår kära Amy). När vi är ute i skogen och Dia är lös behöver man knappt hålla koll på henne, hon håller koll på oss och befinner sig alltid i närheten, och kommer när vi ropar. Hon jagar i regel inte vilda djur, men har vid två tillfällen direkt avbrutit jakt på rådjur och kanin när vi ropat på henne. Hon är mycket lyhörd när hon är lös. 
 
En CsV är en väldigt livlig ras som kräver mycket aktivering, men hittills tycker vi ändå att Dia är relativt lugn och lättsam. Hon har sina "race" och har behov av att få springa lös, men får hon bara det kan hon ligga nöjd i soffan i ett par timmar faktiskt. Detta är nog någonting som varierar mellan individerna, för vad jag har förstått så skiljer sig individerna mycket åt inom rasen. Detsamma gäller det här med skyggheten. Kanske hänger det ihop med att Dia är rätt lugn och mild och att hon är extra skygg. Jag har kontakt med andra ägare till CsV, och hittils verkar de flesta andra hundarna mer framåt än vad Dia är. Om detta beror på dålig miljöträning i början när hon bodde på kenneln, eller om det är hennes personlighet vet vi inte riktigt. Vi har tränat mycket socialisering med henne sedan vi fick henne och hon blir mindre och mindre rädd. En person jag känner har en hane som kan ligga och sova mitt inne i Stockholm, så det är uppenbarligen olika! Vi hoppas på att kunna få Dia mer trygg i sig själv, mest för hennes egen skull. 
 
Så förutom skyggheten är Dia en otroligt härlig och genomsnäll hund och en riktigt gosig familjemedlem. Vi älskar hennes upptåg och hennes mod och styrka när hon är lös i skogen. Hon är som en naturkraft. Vi älskar den här rasens lojalitet, kraft och skönhet. 
 
 
 
 

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback

RSS 2.0