Helgen

Den här helgen har varit ganska fullspäckad. I fredags gick jag och Sara i skogen och plockade svamp med Dia och Wynee. Vi hittade lite grann, så jag har börjat torka och ska förvara svampen i glasburkar.
 
Efter svamppromenaden var det dags för hundpromenaden inne i Uppsala, som är varje fredag. Vi var ju första gången förra fredagen och har bestämt att vi ska försöka gå varje fredag. Är väldigt bra träning för Dia, både att vara bland folk och andra hundar. Och det är bra träning för Wynee som inte är så van vid andra hundar och kan bli väldigt upphetsad. Den här gången var ju inte Amy med, och jag vet inte hur mycket det spelar in, men det gick i alla fall väldigt mycket bättre än förra gången. Både Wynee och Dia var mycket lugnare. Eftersom Amy också kan vara rätt uppspelt i närheten av andra hundar så smittar det naturligtvis av sig på Wynee och Dia. Och tvärtom. 
 
Jag har även börjat bygga ihop en provisorisk agilitybana i trädgården. Tanken är ju att jag ska gå en kurs sen med Wynee, men blev sugen på att ha något att börja lite smått med, som aktivering också. Jag har tränat lite med henne och hon är väldigt duktig och snabblärd :)
 
På fredagkväll kom äntligen sambon hem från Spanien! Han var borta i tio dagar, vilket kändes som en evighet. Jag hade köpt mat och gjort i ordning inför hans hemkomst. 
 
I lördags höll vi på mycket inne i huset. Hängde upp den fina spegeln som jag fått av mamma, och vi hängde upp sambons klocka bredvid. Den fick han av mig i fredags när han kom hem. Den passar väldigt bra där bredvid spegeln.  Sambon fick också ett ryck och sågade ut ett hål i väggen där han sedan satte in hans mixer och slutsteg till stereon. Så himla skönt att slippa alla sladdar. Jag hatar sladdar! Sedan skruvade han upp en hylla till vinylpelaren. 
 
Igår kom mamma över och då hade hon Amy med sig. Dia blev ju överlycklig som väntat, Wynee verkade också glad och ville hälsa. Amy däremot verkade inte helt nöjd. Hon reste ragg och ville mest springa undan kändes det som. Men hon hälsade glatt på mig och sambon. Hon har nog haft det bra som ensamhund hos mamma. 
 
 
 
 

Kyliga morgnar

Nu börjar det verkligen bli kallare på morgnarna. Har vantar och mössa när jag tar morgonpromenaden med hundarna. Men jag gillar det. Det är mysigt att komma in efter den första promenaden och duka fram frukost och tända ljus. Det är väldigt lugnt här på morgnarna. Hundarna brukar fortsätta att sova efter morgonpromanden. 
 
Mina basilikor som jag har i köksfönstret har det lite jobbigt nu med kylan, och inte så mycket sol. Jag gör mitt bästa för att ta hand om dem. Däremot chilifrukterna som jag har fått av Sara verkar må bra, och på den en som heter Pepper Razzamatazz börjar det komma chilifrukter. Jättekul! Min andra chilifrukt heter Bhut Jolokia, men den har inte fått några frukter än. 
 
 

En helt vanlig dag

Idag har det varit en helt vanlig dag. Jag åt lunch med syster Sara. På vägen hem på eftermiddagen tog jag en härlig promenad i kvällssolen med Dia och Wynee. Hemma står en spegel som jag har fått av min kära mamma, men jag har inte lyckats få upp den. Sambon är ju i Spanien fortfarande och jag vet inte var han har skruvdragaren. (En dålig ursäkt, jag vet). Det börjar faktiskt bli riktigt tomt nu, men han kommer ju hem snart. Får stå ut lite till...
 
Nu på kvällen tog jag på hundarna reflex och vi tog en härlig och lång kvällspromenad. Stötte på rådjur två gånger. Första gången var Dia jätteduktig, tittade bara men gjorde inget, och då var jag snabb fram med hennes älsklingsleksak. Wynee tror jag inte ens såg det rådjuret. Andra gången var Dia lite mer taggad, men det är inte så konstigt, för de stod precis vid vägen när vi kom gående och började springa rakt framför nosen på Dia och Wynee. Wynee stod först och tittade, men när Dia började dra i kopplet och ville springa efter blev Wynee mer intresserad. Det smittar ju av sig tyvärr. Dock var Wynee väldigt lätt att få kontakt med igen, och hon kom in till mig när jag ropade på henne. Det han börja skymma tills vi kom tillbaka. Är så skönt att gå på kvällen tycker jag. Känns stilla och fridfullt.
 
 
 
 

Vacker kväll, utan Amy...

Idag blev vi bara tre på promenaden, jag, Dia och Wynee. Men det är inte så dramatiskt som ni kanske tror. Amy har fått hälsa på mamma och Bengt i hammarskogen. Anledningen är dels att mamma gärna ville ha en promenadkompis nu när hon blivit pensionär, men också för att det känns som om Amy skulle må bra av lite ensamtid. Amy gillar ju att busa och så ibland, men det känns också som om hon ibland vill vara för sig själv, hon går undan lite, och hon blir jätteglad om man ägnar sig åt bara henne.
 
Jag var lite orolig för hur Dia skulle betee sig, men har blivit positivt överraskad. Hon har varit lugn och fin, busat med Wynee och på vår eftermiddagspromenad var hon glad och busig. Vem hade trott det?
 
Var i alla fall en väldigt vacker kväll, och vi var ute länge. Det kändes faktiskt väldigt lugnt utan Amy. Inte för att det bara är hon som kan vara besvärlig, men jag tror att hon triggar Dia väldigt mycket. Då menar jag att Dia blir väldigt busig och svår att få kontakt med när Amy är med, eftersom hon har så starkt band med Amy. Det känns som om jag har lyckats komma närmare Dia på den här korta stunden, eftersom Amy inte är här. Det är ju stärkande för Dia att lära sig att vara utan Amy. Wynee är ju sällskap, men hon ersätter absolut inte Amy när det gäller trygghet. Men som sagt, så himla positivt att se henne så glad och lugn trots Amys frånvaro.
 
 

Storm och gänget i trappan

Vilken dag! Blåst och storm så det räcker och blir över. Amy har inte alls varit sugen på att vara ute idag (och hon ska vara husky!). Wynee verkar inte bry sig lika mycket om regnet, och Dia verkar älska det! Hon var helt uppspelt när vi var ute på förmiddagspromenaden. På eftermiddagen var det uppehåll så det blev faktiskt en längre promenad i skogen. Sara var på besök så vi gick och letade svamp och hittade lite trattkantareller.
 
Nu på kvällen har vi tränat hundarna lite i tricks inomhus. Har upptäckt att Wynee kan "Bang" och spela död. Man måste ju säga det på amerikanska eftersom det var där hon lärde sig det :) Hon kan också high five. Jag försöker lära henne rulla runt samt att gå slalom mellan benen, vilket hon faktiskt inte kan. Det har Amy däremot blivit riktigt duktig på! Dia kan fortfarande bara sitt, ligg och snurra. Hon verkar inte tycka det är roligt att lära sig tricks, så jag har inte pressat henne i det. Det kanske kommer senare, eller inte, vi får se :) Det viktigaste med henne är ju relationen och att lära henne att komma när man ropar. 
 
Sara fotade lite "gänget" när vi satt i trappan och övade lite saker.
 
 

Regnig kväll...

Vilket väder det blev! Det var ju soligt och fint när jag var ute tidigare idag, och sedan kom regnet och det blev riktig höstrusk. Var ute en sväng i regnet och det kändes som om alla bara ville in, så det blev ingen lång promenad. Nu ligger alla här inne och vilar, Karna också. Och jag roar mig med att teckna lite och skriva lite på min andra blogg :)
 
 

Kan det vara löpet?

Igår blev jag väldigt överraskad av Wynees beteende när jag åkte för att hälsa på min pappa. Wynee har ju träffat deras hund Zelda vid två tillfällen och det har gått hur bra som helst. Först träffades de hemma hos min pappa och sedan har de träffats en gång hemma hos oss. Men igår hände något. Jag och pappa märkte redan innan Zelda kom att Wynee var väldigt uppspelt. Vi satt ute på deras uteplats, och Wynee var otroligt rastlös och skällde mycket. Sedan när Zelda kom och de skulle hälsa så flög Wynee på henne. Helt oprovocerat. Lyckligtvis hade båda koppel så vi särade dem genast. I samma veva var Wynee på även Dia och Amy. Men när jag drog undan henne och pappa gick iväg med Zelda var det lugnt igen mellan mina hundar. Men resten av kvällen fick vi hålla Wynee åtskild från Zelda.
 
Jag har aldrig sett Wynee som hon var igår. Även på promenaderna var hon väldigt okoncentrerad och stressig. Hon löper ju just nu så jag hoppas att det kan bero på det. Har pratat med hennes tidigare ägare som säger att hon brukar bli flåsig och gnällig när hon löper, men hon hade aldrig flugit på någon annan hund, och hon tyckte inte riktigt att hon kände igen beteendet. Löpet är snart slut så vi får väl se hur det artar sig. Jag har tagit tempen men hon har ingen feber och verkar inte må dåligt i övrigt. Däremot har hon lite sämre aptit. 
 
Idag har jag ägnat mig mycket åt framför allt Wynee med tanke på gårdagen. Vi har gått mycket i skogen, och jag tog även med henne in till stan där vi gick runt i en park och jag tränade lite vardagslydnad, bland annat att vara i närheten av andra hundar. Jag märkte ju redan i fredags att hon blev väldigt uppspelt när vi skulle gå den där hundpromenaden. Hon har aldrig reagerat så på andra hundar tidigare. Men jag tror att hon kan bli uppjagad av Amy och Dia också, tyvärr. Amy är ju ganska jobbig med andra hundar, trots att jag tränat mycket på det. Hon blir fortfarande väldigt intresserad vilket naturligtvis smittar av sig på Wynee. Så idag gick jag med bara Wynee runt i parken och tränade att hon skulle sitta och stanna kvar när vi såg andra hundar. Och det var som en helt annan hund! Hon var lugn och det var lätt att få kontakt med henne. Även om hon blev lite intresserad ibland så var det lätt att bryta och få henne att komma till mig. Kändes jättebra med tanke på gårdagen! Min fina tjej.
 
 

Hundpromenad i Uppsala

Idag gick jag och Sara på en arrangerad hundpromenad i Uppsala med vovvarna. Det är Gunnars hund och katt som arrangerar hundpromenader varje fredag. Förra fredagen var första gången för den här terminen och idag var första gången jag har deltagit i något liknande. Och det var bara vi som var där, förutom ledaren och hennes hund. Men det gjorde inte så mycket, det var ganska bra så här första gången. 
 
I början var både Amy och Wynee väldigt livliga. Vi fick gå en bra bit bakom ledaren för att försöka få dem att lugna ner sig. Amy har jag ju tränat en del i hundmöten, men sedan vi flyttade ut på gården har det blivit mindre tyvärr, och hon faller tillbaka ibland. Wynee är rätt ovan vid andra hundar och tycker att det är jättespännande, så därför kändes det här som en jättebra träning för henne. Tyvärr eggar ju Amy upp henne mer, så det bästa vore att träna dem var och en för sig. 
 
Dia var den som var lugnast, men hon blir ju ofta det när man är inne i stan. Hon är ju nervös och stressad, så lugn är ju fel ord, men hon drar inte i kopplet och gör inga utfall.
 
Promenaden var på en timme och när vi kom tillbaka var det som om vi gick med tre helt andra hundar. På slutet kunde hundarna gå precis bakom den andra hunden utan att bry sig, och alla tre gick fint i kopplet och var lugna. Kändes jättebra! Så det här ska vi göra varje fredag har vi bestämt :) Hoppas det sluter upp fler ekipage bara. 
 
Efter promenaden bjöds det på kaffe och kaka. Hundarna var med inne på caféet och vi satt länge och pratade med fotografen som hade tagit bilder under promenaden. Mycket givande dag!
 
 
 

Drag med Amy

Det har blivit lättare att ge sig ut med Amy själv sedan Wynee kom till oss. Dia blir ju mindre stressad när Wynee är med än om hon blir själv. Det är bra träning för henne att vara utan Amy. Och det är bra för Amy att få lite ensamtid. Draget funkar för det mesta bra, men ibland har Amy inte verkat så sugen så då har jag vänt om. Men sist vi var ute gick det jättebra och hon sprang på bra. Det är kul att se henne när hon tycker att det är kul.
 
 

En svamppromenad

Vi har haft väldigt fint väder idag här i hammarskogen, och jag och mamma har varit ute länge i skogen på en härlig svamppromenad. Vi hittade lite, karl johan och trattkantareller, som vi sedan stekte till middagen. 
 
 

Planer för Wynee

Jag har en hel del planer för mig och Wynee och det ska bli kul att komma igång. Bland annat skulle jag vilja prova att ställa ut henne. Ska kolla upp om hon kan få dispens eftersom hon är kuperad i USA. Hon är ju helt klart fin att titta på :)
 
Förutom utställning är det främst agility jag kommer att rikta in mig på, men det kommer att krävas lite jobb innan dess. Hon har inte fått så mycket träning i att vara bland andra hundar utan att engagera sig i dem, så det är något vi får jobba på inledningsvis. Jag ska nu till hösten anmäla mig till både hundmöteskurs samt vardagslydnad hade jag tänkt, för att komma igång. Jag känner ju henne inte så bra än och vet inte hur hon reagerar i olika situationer. Jag skulle även vilja gå kurs i spår. Tror hon kan vara riktigt bra på det. 
 
Det är det jag har tänkt börja med, så får man se efterhand hur långt man kommer :)
 
 

Kväll i hammarskogen

Ja, då har sambon åkt iväg till Spanien och lämnat mig och hundarna här :) Då passar jag på att åka till hammarskogen till min kära mamma som också är ensam, och vi har en trevlig tisdagkväll tillsammans!
 
 
 

Godisråttorna

Jag har två godisråttor hemma. Amy och Wynee. Det är så kul för man kan verkligen göra det mesta med dem när de är på det humöret. Fast det gäller framför allt Wynee. Hon är i princip alltid på det humöret. Amy är svårare när man till exempel är ute i skogen. Båda älskar att fånga godis i luften när man kastar det, samt att söka godis i gräset. Tog lite roliga bilder på det. 
 
 

Dogparkour och träning i självständighet

De senaste dagarna har jag ägnat mig mycket åt att ha roligt i skogen med Wynee. Hon tycker att det är jättekul att hoppa upp på stenar och stubbar, och hon är duktig på att stanna tills hon får kommando att hoppa ner. Jag har också börjat bygga lite hinder i trädgården. Tror hon kommer att älska agility :)

Med Dia har jag tränar en hel del i att vara självständig. Ta egna promenader med henne och försöka fånga hennes intressen.

Med Amy kör jag lite drag och gränsar allmänt i kontakt, då hon behöver mycket träning i det. De gör framsteg allihop, vilket är kul.
Mysig hemmahelg

Vi brukar ju ganska ofta åka iväg till flygklubben på helgerna, men den här helgen har vi bara varit hemma, gått i skogen och plockat svamp, jobbat ute på gården och tagit det lugnt. Trivs så bra med att bara vara hemma ibland!
 
 

Jackpott!

Dia gjorde mig väldigt glad idag. Vi var ute på fälten, där det brukar vara en del rådjur. Dia brukar ha lina på eftersom hon har rätt mycket jakt och lyssnar dåligt just nu. Och idag när vi kom gående stod det ett rådjur med två ungar och tittade på oss en bit bort. Dia fick också syn på dem och då var jag snabb att kalla på henne och ha hennes favoritleksak redo. Och hon valde att komma till mig och leka! Sedan tittade hon bort mot rådjuren igen, som hade börjat springa mot skogsbrynet. Jag kallade på henne igen, och hon valde igen att komma till mig och leka, trots att hon såg hur rådjuren sprang! Vilken jackpott! Det var överraskande och otroligt kul :)
 
Nu på eftermiddagen har vi varit mycket ute på gården och jag har passat på att öva mer inkallning med lek. Godis är ingenting hon uppskattar tillräckligt mycket, men leksaker is the shit!
 
Nu slappar vi och tar det lugnt efter all träning. 
 
 

Skvallrat på korna

Nu är vi hemma efter fyrtio minuters morgonpromenad. När man går på vägen utanför oss passerar man en kohage med ett gäng nyfikna kor. Jag brukar skvallerträna när vi går förbi hagen. Dia är väldigt nyfiken och vill gärna fram till korna, och Wynee kan skälla på dem. Förvånande nog är Amy den som bryr sig minst, men rådjur är väl mer hennes melodi :) 
 
Wynee och Amy svarar väldigt snabbt på skvallerträningen. Jag klickade varje gång de tittade på korna och de vände sig genast mot mig och fick godis. Wynee är snabb att fatta vad det går ut på. På vägen tillbaka gick Wynee och Amy och tittade på mig hela vägen förbi hagen och ägnade korna knappt en blick. Dia är lite svårare. Hon är inte intresserad av godis vilket gör att jag inte har ägnat så mycket tid åt klickerträning med henne. Jag höll henne i kort koppel och gjorde klart för henne att hon inte får göra någon ansats att springa fram till korna, och så får hon beröm när hon går fint vid sidan. 
 
 
 

Tränings- och lekrummet

Vi har ju börjat komma mer i ordning på övervåningen, och nu har jag börjat utnyttja de stora ytorna där. Vi har en grind i trappen så att man kan stänga mellan våningarna, vilket är smidigt när man ska träna en hund i taget. De har annars en tendens att störa varandra :) Och hundarna har verkligen börjat gilla övervåningen nu! Från att nästan inte ha velat följa med upp så trängs de nu om att få komma med mig upp, för de har väl förknippat den med att de får träna och leka.
 
En av de som är allra lyckligast är överraskande nog Amy. Hon blir överlycklig när hon får lite egentid på övervåningen och utför alla uppgifter med stor entusiasm. Jag kör mycket sökövningar med leksaker, det älskar hon. Även Wynee är sprudlande glad över tiden på övervåningen och hon verkar älska alla former av övningar. Dia däremot är inte lika intresserad av samarbete, hon vill mest busa med de andra eller leka med leksakerna. Jag försöker göra korta små övningar och använda leksaker som belöning, men jag märker att hon egentligen inte tycker att det är kul att träna. Tyvärr. 
 
Efter alla enskilda övningarna släpper jag upp allihop och då brukar de leka intensivt en kort tid, men sedan blir de trötta och lägger sig och vilar. Då blir det tv:n :)
 
 

Svampsök

Idag har vi varit ute i skogen nästan hela dagen. Alla säger ju att det finns så mycket svamp, men hur vi än går så lyckas vi inte hitta så mycket. Men det är ju underbart att vara i skogen ändå! Hundarna är lite olika i skogen. Dia älskar att springa, Amy har en förkärlek för att lägga sig och gosa i mossan, och Wynee vill helst bara ha godis!
 
 

Skogspromenad och födelsedagspresenter

Igår fyllde jag och Sara år och vi var här hemma hos mig tillsammans med mamma, pappa och hans fru och vår farmor. Vi bjöd på kaffe och tårta och fick presenter. Som en vanlig födelsedag med andra ord. Pappa och hans fru hade med sig sin Tervueren Zelda, så det var helt plötsligt fyra hundar. Men det gick rätt lugnt till. De har ju träffats många gånger förut. 
 
Idag har jag tagit en härlig morgonpromenad i skogen med vovvarna. Vi gjorde lite spårövningar och jag kikade efter svamp. Men jag hittade inga ätbara. Wynee och Dia älskar att vara i skogen. Det gör ju Amy med, men det blir lite annorlunda för henne eftersom hon inte går lös. På Dia har vi fortfarande en lina på eftersom hon kan få för sig att jaga rådjur. 
 
När vi kom hem var vi ute ett tag på gården. De fick sitta en stund i hundgården medan jag arbetade med veden, men sedan tog jag ut dem så att de fick springa fritt (Dia och Wynee). Det finns ju en del tråkiga måsten när man har en gård. Till exempel att ta in veden i boden inför vintern. Det är otroligt tråkigt men måste göras. Då är det roligare att klippa gräset och kratta och göra fint. 
 
Nu har jag ätit lunch och sitter och njuter av ett par av födesledagspresenterna; en fin och stor tekopp, gott te och fudge, samt en fin inredningsbok som heter modernt lantliv. Hundarna ligger och sover efter förmiddagens aktiviteter.
 
 

Härliga höst

Jag måste säga det; jag gillar hösten! Jag gillar att det blir lite kyligare, att skogen får vackra färger. Sommaren har varit varm och riktigt härlig, men nu känner jag mig nöjd! Och hundarna börjar vakna till liv lite nu, de har tyckt att sommaren har varit väldigt varm. Särskilt Amy har mest legat i skuggan och hon har inte orkat göra så mycket alls. Och nu kan man börja dra igen. Igår tog jag med mig Amy när Dia och Wynee var inne med husse. Och Amy sprang glatt och verkade ha kul. Riktigt kul att se!
 
Vi är nästan helt klar med hundgården nu också, bara att fixa det sista i hundkojan.