Träningspromenad med ämnet gå fint i koppel

Idag på förmiddagen var jag hos Sara och färgade håret, eftersom vi inte har någon spegel och dusch inne i stora huset, och jag kände mig inte så sugen på att gå upp i lillstugan. Efter det har vi tagit en riktig träningspromenad med hundarna. Jag passade på när jag hade Sara till hjälp. Inspirerad av kontaktkontraktet testade jag en massa av Eva Bodfäldts tips om följsamhet.
 
Jag började med Amy och testade att springa och sedan tvärnita. Amy fungerar så att hon sätter av i full fart och så tar det tvärstopp när jag stannar. Då fick hon komma tillbaka till mig och fick belöning. Tanken är ju att hunden ska stanna innan kopplet sträcks. Jag gjorde detta många gånger, och bytte även håll. Det kändes som om hon faktiskt börjar sakta in lite, framför allt så gav det resultat genom att hon inte kastade sig ut i kopplet tillslut. Men tror man skulle behöva hålla på så länge innan det gav något varaktigt resultat. 
 
Provade samma sak med Dia, och det gick betydligt bättre. Det första hon gjorde när jag började springa var att titta upp på mig, ungefär som om hon tänkte "men matte, vad gör du för kul?" Hon stannade också betydligt snabbare än Amy. Det jag provade med Dia var också att jag och Sara bytte koppel när hon gick och nosade i marken, så att hon inte märkte det, och sedan vände jag och Amy riktning utan att säga någonting. Detta ska göra att hunden lär sig att hålla bättre koll på matte eller husse. Dia såg mycket förvånad ut när hon märkte att jag hade bytt riktning. Detta skulle dock inte fungera på Amy, tror jag. Hon bryr sig inte så mycket om vem som håller i kopplet, bara hon får gå och nosa. Men det gäller ju att inte ge upp. Få öva dessa saker en tid och se vilket resultat det ger. 
 
 
 
 

Trött morgon...

Kanske var det för att det blev sommartid igår, men idag är jag väldigt trött! För att inte tala om hur trött jag är på kvällarna nu för tiden. Tror att det är allt det här med flytten och renoveringen som tar på krafterna. Men bara barnens rum och badrummet blir klart så kommer det lugna ner sig. 
 
Den här morgonen börjar jag med en kopp te, härliga hund samt boken kontaktkontraktet av Eva Bodfäldt som jag har beställt. Alla har talat så gott om den, så kände att jag ville läsa den. Jag har hunnit halvvägs och den är riktigt inspirerande! Gillar verkligen hennes filosofi och jag har fått många bra tips redan. 
 
 

premiär vid flygklubben

Tidigt imorse åkte vi upp till flygklubben. Sambon behöver göra lite reparationer på sitt flygplan. Det är fint väder även om vindarna är lite kyliga. Det är kul att vara här igen. Medan hundarna var bundna invid hangaren passade jag på att träna dem lite, i alla fall Amy. Dia har fullt upp med att hålla koll på omgivningen då det är lite annat folk här. 
 
Vi insåg när vi skulle åka att Dia inte har någon sele. Hon har använt Amys sele den sista tiden eftersom hon växt ur sin gamla. Så vi fick ta gå-fint-selen som hon hade en kort period förut. Bättre än ingenting eftersom hon måste vara bunden vid flygfälten. Men det får bli till att införskaffa en ny fin sele åt henne. Hon har ju varit rätt mycket lös vid flygplatsen tidigare, men nu känner jag att hon är inne i en period då hon lyssnar rätt dåligt ibland, så för tillfället får det bli långlina.
 
Övrigt i helgen har vi mest jobbat med huset och tapetserat. Skönt när saker går framåt. Nu längtar jag bara efter en härlig vår och sommar!
 
 
 

Fullt ös

Igår var det fullt ös här hemma. Sara var här, och sedan kom Elin med Flash och sina två barn. Vi har anlitat henne till att tapetsera på övervåningen, så igår började hon spackla. Under tiden var jag och Sara barn- och hundvakt. Kan säga att det var livat med två småbarn och tre hundar. Men kul hade vi. Jag lagade lunch till alla och efter det tog vi en härlig promenad i vårvädret. Nu har det kommit upp en massa tussilago vid vägkanten!
 
Arbetet fortsätter på fredag, så då blir det favorit i repris!
 
 
 

Visst har det hänt lite...

Titta lilltjejen, så liten hon har varit, och det var snart ett år sedan. Hjälp vad tiden går fort. Vissa saker saknar jag från tiden då hon var mindre. Hon var ju mer lyhörd och lättlärd och gillade godis. Nu är hon en unghund med bomull i öronen. Men det finns många saker som verkligen är bättre nu. Hon är inte lika skygg längre, för det första. Hon har fått mer självförtroende och är mer framåt hemma. Hon är mer kelig nu! Framför allt har hon en mycket härligare personlighet nu.
 
 
 
 

Vill ju börja leva snart...

Imorgon kommer Elin hit och ska börja spackla för att sedan kunna tapetsera uppe och i barnens rum. Så idag måste jag städa i rummen (det är en massa grejer där, alla målarsaker och annat) och sedan dammsuga och måla golvet en sväng. Jag måste erkänna det, - jag är sjukt otaggad. Kollade igenom bloggen lite och insåg att vi har jobbat i princip hela tiden med huset sedan 10 januari. Och innan dess fixade vi ju i huset vi skulle sälja, vilket vi började med i oktober. Så sedan i oktober har vi arbetat med den här flytten. Jag känner mig trött. 
 
Det som är skönt är att det inte är så mycket kvar nu. Det är badrummen och barnens rum som är det mesta jobbet. Man vill ju börja leva snart. 
 
 

Dragträning med Dia

Idag har jag och Sara tränat drag med Dia. Jag ska försöka komma igång igen nu när det blir mindre och mindre jobb med gården. Idag fick Dia springa framför mig och jag hade linan runt midjan. Den riktiga linan är nerpackad så det fick bli ett koppel idag bara när vi tränade.
 
Det gick i alla fall jättebra! Jag trodde att Dia skulle vara väldigt ofokuserad och busig, men det var som om hon förstod vad hon skulle göra. Vi varvade promenaden med dragträning, och att hon fick springa lite lös. Sara sprang med Amy, men vi såg till att de var bakom oss så att Dia får träna på att springa för egen maskin, och som sagt så gick det mycket bättre än väntat. 
 
Blev bara en dålig, kort mobilinspelning, men mer väntar!
 
 

Fynd på second hand och chilli!

I helgen har vi som vanligt pysslat mycket i vårt nya hem. Och vi har gjort en massa fynd! Bland annat hittade vi två soffor på second hand som vi har ställt i vardagsrummet nere. Vi ska även få ta över en koskinnsmatta från blocket som ska skickas nu i helgen. Kommer bli jättefint! Vi shoppade loss och köpte tapeter till övervåningen, samt en liten hall soffa som nu står innanför dörren. Det blev också en ny STOR hallmatta, eftersom det blir så smutsigt innanför dörren när alla människor och hundar ska in. 
 
Sambon har kopplat in sina högtalare och spelar vinyl för fullt. Börjar kännas som ett hem :)
 
Idag har vi varit på bauhaus för att köpa nya dörrar till nedervåningen, men tydligen är det ovanligt breda dörrar, som de inte hade där! Så det blir till att beställa från internet. Då åkte vi till Chilli där vi gjorde en massa fynd. Vi hittade äntligen en lampkrona som ska hänga innanför dörren, där det är öppet upp till taket. Den var nedsatt eftersom det var ett par kristaller som saknades, men det var något vi kunde fixa till. Vi hittade också ett fint soffbord och lite nya kuddar. 
 
Amy gillar att ligga på den nya hallmattan innanför dörren. Känns som en lyckad helg!
 
 
 
 
 
 
 
 

A walk with you

 

Både vinter och vår...

...förvirrad. Men underbart med sol! Nu ligger nog inte snön kvar så länge.
 
 
 

Långpromenad och chicken race

Nu har vi varit ute på en långpromenad. Mitt mål har varit att trötta ut hundarna, då de har verkat rätt rastlösa. Vi har tränat mycket under promenaden. Först tog vi en koppelpromenad längs vägen, och jag hade bestämt mig för att träna att inte dra i kopplet, framför allt med Amy. Jag stannade VARJE gång de drog. Kan säga att det tog rätt lång tid att förflytta sig, i alla fall i början. Varje gång Amy kom till min sida fick hon godis. Det funkade ganska bra faktiskt. Men det sätter sig liksom aldrig i ryggraden på henne. Jag har ju tränat henne i ett och ett halvt år nu. Snacka om att det ibland känns hopplöst.
 
Dia hade en av sina värsta dagar någonsin. Hon slet i kopplet och var helt hyper. Hon är ju van att vara lös mycket nu sedan vi flyttade, så det känns som om hon har fått svårare att gå fint i koppel. Därför jag går koppelpromenader ofta också. Hon har så sjukt mycket energi nu för tiden. Vi tränade ungefär 40 minuter och sedan gick jag tillbaka till "vår väg" där hon brukar vara lös. Jag släppte henne en stund för att hon skulle få springa av sig. Dia kör verkligen chicken race med Amy. Hon springer i full fart rakt mot Amy och vejar i allra sista stund. 
 
Men nu har vi tränat och busat och sprungit i två timmar, så nu hoppas jag på att de vilar en stund :)
 
 
 
 
 
 
 

Fredag och vi njuter på gården

Allt mer börjar komma i ordning här på gården. Nu har vi diskmaskin, och vi ska hämta hem en spis på onsdag. Igår hittade vi två soffor på en loppis som var väldigt fina här nere i vardagsrummet. Vi har länge varit ute efter en begagnad soffa eftersom vi vill ha lite annat stuk än de moderna sofforna. 
 
Jag gillar att vakna och se ut över ladan. Då kan jag inte sova längre utan vill upp och ta tag i fler saker. Det som fortfarande är lite besvärligt är att vi inte har varmvatten i storstugan eftersom man måste elda för att få det, och vi har inte satt igång vedpannan. Så duscha får man göra i lillstugan, men där är det alltid så kallt nuförtiden eftersom värmen inte är på där. Så funderar allvarligt på att åka till syster för att ta en dusch idag, hehe.
 
Hundarna verkar trivas här. Det blir mycket promenader där Dia springer fritt och även en hel del lek på gården. Och tänk sedan när det blir vår och sommar, då man kan vara ute jämt!  Nu dricker jag te och hundarna slappar.
 
 
 
 
 

Värsta vintern!

Herregud, det ahr ju blivit riktig vinter! Imorse när vi skulle ut med hundarna fick jag en chock över mängden med snö. Vi fick ju gå och pulsa! Men Dia var överlycklig, hon älskar ju snö. Jag tycker om vintern i vanliga fall, men nu har jag liksom ställt in mig på att det ska bli vår, så nu känns det bara onödigt. 
 
 
 

Lunch på stan och lite träning

Igår åkte jag in till stan och träffade Elin och Sara. Vi var ensamma i rastgården och passade på att träna lite med hundarna. Men efter ett tag var vi inte ensamma längre då det kom in allt fler hundar. Då fick jag träna Amy och Dia på att sitta och vänta vid sidan av medan de andra hundarna kom in. De var faktiskt riktigt duktiga på det. Men vi gick vi därifrån och tog en promenad i stället. Jag var överraskad i hundgården att Amy kom så fort när jag ropade. Men tror faktiskt att hon tyckte det var lite mycket med alla hundar hon med.
 
Efter promenaden blev det lunch, kul att Sara är med på våra träffar nu för tiden :)
 
 
 
 
 
 

Kärlek!

Det här är kärlek för mig
 
 
 

Inflytt i storhuset

I helgen har vi flyttat från lillstugan till storhuset. Så himla skönt! Är fortfarande lite flytt- och renoveringskaos här, men det händer saker varje dag. Bland annat har vi målat golvet på övervåningen och börjat möblera med tv och soffa. 
 
Vi har burit upp alla flyttkartonger på övervåningen. Vad mycket prylar man har! Det är helt sjukt faktiskt...
 
 
 

Så var det snö igen!

Nej fy, nu vill jag ha vår! Vaknade ju till värsta vinterlandskapet. Hoppas verkligen att det smälter bort imorgon. Idag har Elin, Frida och Flash, samt syster Sara varit här. Elin skulle kolla på lite tapetseringsjobb som vi vill leja bort till henne eftersom hon är målare. Dia stod i trappen och viftade hej vilt med svansen när hon såg Elins bil svänga in på gården. Så blev det en vinterpromenad också, men barnvagn i snön. Jag fick gå före och ploga upp två spår med mina kängor.
 
Vår som sagt...
 
 
 
 

Nytt objektiv lite spontant

Idag skulle sambon åka och köpa en ny dator eftersom hans inte fungerar så bra, och då följde jag med för att kika lite på objektiv till kameran. Och så blev det att jag kom hem med ett canon EF 50mm f/1,4. Har länge velat ha ett nytt och det finns ju så himla många, men tänkte att detta kunde bli mitt första i samlingen, då jag hört mycket gott om det. Har testat lite hemma nu på kvällen, så ljuset är ju inte optimalt, men vilken skillnad ändå från mitt andra :)
 
 
 
 

vårkänslor

Vilka härliga dagar det har varit! Förutom att vi vaknade till snö igår, men solen kom och så var det problemet över. Idag har vi tagit en härlig långpromenad med hundarna, och de verkar ha vårkänslor, speciellt Dia. Hon springer och hoppar och busar. Det blev mycket bud med husse. Det är så vi fått träna henne just nu, genom bus, då inget annat är särskilt intressant...
 
 
 
 

Nu händer det grejer...

...inne i storhuset. Vi har nästan gjort klart sovrummet, och jag blev jättenöjd. Firade det med att ligga och vila i sängen ett bra tag och bara njuta. Även Dia verkade gilla sovrummet :) 
 
Det är fortfarande mycket prylar i vardagsrummet och nu håller vi på att flytta saker till övervåningen. Idag ska jag åka och hämta en slipmaskin så att vi kan börja slipa av golvet på övervåningen. Vi har bestämt att vi ska flytta in i storhuset nu i helgen. Så kul det ska bli!! Lite trångt här i lillstugan :p Amy och Dia fick varsitt ben att roa sig med under tiden vi jobbade. 
 
Kvar nere är nu kakel i köket, att köpa spis och diskmaskin, badrummet, samt nya dörrar. Och så lite småjobb som lister och sånt. Och nytt klinker vid vedspisen. Men ju längre vi kommer desto mer känns det som att det är det roliga kvar :)
 
 
 
 

Solig hundträff

Idag åkte jag och hundarna och träffade en tjej som har en underbart söt golden som heter Svante. Hundarna har träffats en gång förut, och det gick jättebra. Svante är bara nio månader och supergo. Han och Dia sprang lös och lekte en stund på ett fält i närheten där Svante bor. Sedan satt vi i solen ganska länge och njöt av vädret medan vi tränade hundarna på att koppla av. 
 
 
 
 

Unghundskurs, tillfälle tre

Igår var det dags för kursen igen. Både förra gången och igår åkte jag själv till kursen med Dia medan Amy var hemma med husse. Förra gången fick jag lyfta ut Dia ur bilen för hon blev väldigt nervös. Amy är en trygghet för henne så det är viktigt att hon tränas i att göra saker själv. Men igår var hon nyfiken och hoppade självmant ut ur bilen och blickade bort mot de andra hundarna. Det var kul att se. 
 
Jag tycker det känns som om hon blir mer och mer avslappnad i själva kurssituationen, men hon har fortfarande svårt att utöva saker på kommando, till och med något så enkelt som sitt, som hon kan så bra hemma. Hon blir stressad när hon märker att jag kräver saker av henne, och då blockerar hon sig. Men jag brukar försöka med alla övningar, och går det inte så går det inte. Jag ser det som jättebra träning för henne bara att vara där. 
 
Nu har vi varit tre gånger på kursen. Det är sex totalt, och min förhoppning är ju att det ska "lossna" lite för henne, att hon ska bli lite mer trygg i situationen, och kanske kunna fokusera mer på mig istället för på allt annat som pågår runtomkring. 
 
Hon känns som den lilla outsidern, vi står ofta lite längre bak än de andra i ringen. Ibland vågar hon sig fram i ringen, men vill sedan backa igen. Att stå stilla är svårast. Ibland känns det ju jobbigt, framför allt för hennes egen skull, att allting ska behöva vara så jobbigt, och att hon inte kan vara lika glad och sprallig som de andra hundarna. Jag tänker att de skulle bara se henne hur hon är hemma och när hon är lös i naturen. Det är livsglädje och kärlek. Jag önskar så att hon kunde få vara sig själv även kring främmande människor.
 
Vi tar ett steg i taget och ser hur det går. Oavsett vad så betyder hon så himla mycket för mig.
 
 
 

Underbar vårpromenad

Idag blev det en härlig vårpromenad med syster, pappa och hans fru och deras tervueren Zelda. Underbart väder! Dia och Zelda har verkligen kul ihop vilket är roligt att se. Vi stannade vid en grillplats vid vattnet och grillade lite korv och drack kaffe. Var ute i ett par timmar, men hade kunnat vara ute hur länge som helst, och det gäller nog hundarna också. Men Dia lade sig och sov i soffan det första hon gjorde när vi kom hem.
 
 
 
 

Längtan...

Vi arbetar vidare... Nu håller vi på att göra i ordning det som ska bli sovrummet. När vi är klara med det så kan vi börja flytta in i storhuset, vilket jag verkligen längtar till. Det börjar bli trångt här i lillstugan :p Ikväll har vi tapetserat. 
 
Gör mitt bästa för att finnas för hundarna. Vi har tagit en mysig promenad inne i Uppsala idag, tränade Dia lite. Sedan har vi ju träffat Sara och Elin. Lek i rastgården, och sedan blev det en prommis här vid gården. Emellan jobben i huset tränar jag lite med dem inne i huset, där det finns lite mer plats. Vi är också ofta ute på tomten och leker och busar. Det är nog det bästa av allt med den här gården, att ha så mycket ytor att vistas på. Hundarna verkligen älskar att vara ute och busa. 
 
 
 

Flash och brudarna

Idag har vi varit inne och träffat Flash och hans matte. Sara var också med. De fick leka av sig i rastgården. Det var bara vi där vilket var skönt. Brukar mest släppa Amy och Dia där när det är tomt, vilket det ganska ofta är. Flash var lika lycklig som vanligt, omringad av brudar. Sedan kom det en brud till. En liten mops som hette Madde. Amy roade sig med att gräva en grop under den stora stocken.
 
 
 
 
 
 

Dag hos syster

Det var inte direkt planerat, men idag åkte jag till syster. Genomgår lite jobbiga dagar just nu och då behöver man sin bästa vän. Vi har suttit och fikat, gått med hundarna och pratat och planerat vår bok. Allt detta har gjort mig gott, mår mycket bättre nu. 
 
 
 
 
 
 

Hundmotiv

Litet smakprov på mina hundbilder. Än så länge är det bara chihuahuan jag säljer som print, mest för att jag inte hunnit med mer. Men har även gjort lite olika beställningar. Kul är det i alla fall! Jag har även tryckt upp motiven på lite linnen och tröjor. Tycket att det är kul att prova på olika former att uttrycka mig.
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Lite bilder från gården idag...

 
 
 
 
 

Tidig morgon och ont i nacken

Nu känner jag av att jag har målat innertak igår. Nacken värker. Men det kan jag stå ut med, för det är så skönt att taket är klart och att vi kan börja tapetsera. Idag kommer Mikaels systers man hit. Han är rörmokare så han ska hjälpa oss med lite saker inom området. Bland annat stänga av vattnet till badrummet på övervåningen så att vi kan börja renovera där. Nu händer det grejer!
 
Är uppe tidigt för har svårt att sova. Sambon och Amy sover, men Dia ligger och tittar på mig. Hon är nog vaken för att jag släppte in Karna nyss. Hon älskar kattstackaren. Karna har börjat vänja sig mer vid Dia nu när vi alla får trängas i lillstugan ett litet tag. Men hon vill inte gärna gosa med Dia. Än. Karna har fått ett eget rum till och med, uppe på loftet. Det är bra för henne eftersom hundarna inte kan klättra uppför stegen. Så hon kan gå upp dit om hon vill vara ifred. 
 
 
 
 

Godmorgon!

Hundarna (och Karna) är trötta den här morgonen, men vi har i alla fall tagit en morgonomenad. På dagordningen står att jag ska måla inne i det som ska bli vårt sovrum, för igår handlade vi en massa tapet. Ska måla taket och fönstren. Jag ska ta en långpromenad med hundarna och träna lite på läxorna vi fick på kursen. Jag brukar träna Amy också i samma övningar, det som hon inte redan kan. 
 
 
 
 

Andra kurstillfället

Igår kväll var jag och Dia på unghundskursen för andra gången. I det stora hela gick det bra. Instruktören tyckte att Dia såg mycket lugnare och mer avslappnad ut nu är förra gången, och det kändes i sättet som hon var. Hon klarade av att göra några av övningarna men hon vill fortfarande inte ha något godis. Jag tänkte åka och köpa en rolig leksak och se om det kan hjälpa.
 
Jag vill ju poängtera att hon egentligen kan det som vi går igenom på kursen; sitt, ligg, stanna kvar och så vidare. Problemet är ju att hon är nervös och låser sig, så hon vill inte ha godis och hon har väldigt svårt att fokusera eftersom hon hela tiden håller koll på de andra. Men förshoppningsvis kan det släppa lite allt eftersom. Jag är nöjd bara jag fick henne att sitta, trots att alla stod och tittade på henne :) Duktiga tjej! Hon var riktigt trött när vi kom hem och hon somnade pladask på golvet.
 
 

Premiärmiddag i nya huset

Igår jobbade vi hela dagen med att lägga golv på nedervåningen i huset, och nu är vardagsrummet klart. Det firade vi med att äta vår första middag där. Vi kommer lite längre för varje dag. 
 
Medan vi bar in golvet i huset lekte Dia och Amy i trädgården. Utanför lillstugan finns det en liten damm som Dia är helt tokig i, så där kunde hon roa sig länge :) Amy (som ju måste vara bunden eftersom vi inte har staketrunt hela tomten än) roade sig med att gräva gropar under lillstugan. 
 
 
 
 
 

Dia och träning

Dia har verkligen varit en tonåring sista tiden. Lyssnat dåligt och testat oss lite. Men det roliga är att när vi har jobbat med att vara konsekventa så har det gett resultat. Hon lyssnar mycket bättre nu och börjar dessutom bli mer mottaglig för godis. Vi har börjat köra ganska mycket morivationsinkallning, vilket nog kommer ha en bra effekt på henne, för hon tycker det är jättekul! Så nu ser vi fram emot kursen imorgon.
 
 

Lite träning i allt kaos

Amy är inne i en period då hon är väldigt lättränad, så jag passar på att köra några pass när jag får en liten stund över. Just nu har jag inte tid till bloggen riktigt, men det blir bättre snart. Igår var det tillträde för våra köpare så nu behöver vi aldrig åka dit mer! Nu börjar det riktiga jobbet med gården och det känns så kul! Det vi börjar med nu är golv på hela nedervåningen. 
 
Hundarna är med oss så mycket som möjligt.
 
 

Imorgon är det över!

Imorgon ger vi nycklarna till vårt gamla hus till de nya ägarna, och då är det äntligen över, all den här flyttcirkusen. Då kan vi koncentrera oss på gården och att fixa i ordning där. Och det bli inte samma tidspress. Längtar! Ikväll åkte vi och köpte golv på bauhaus, och har börjat lägga in det i vardagsrummet. Det kommer att bli jättefint. 
 
 

Riktig långpromenad i skogen

Idag har vi en ledig dag från allt jobb, och då har vi passat på att gå en riktigt lång skogspromenad med hundarna. Så himla skönt att komma bort från allt arbete. Det blev verkligen en promenad i terräng, då vi chansade och gick rakt genom skogen ute vid gården. Jag hade gps på telefonen, och det var nog det som gjorde att vi hittade rätt tillslut. Så nu är både jag och sambon och hundarna trötta och nöjda!